diumenge, 19 de desembre del 2021

ANY 2021: PESSEBRE SOCIAL A LA PLAÇA DE LA VILA DE VILANOVA

Els companys de l'Associació pessebrista de Vilanova i la Geltrú em van demanar que els ajudés a pensar el pessebre de la Plaça de la Vila, volien fer una proposta de pessebre social. Vam donar voltes al missatge que podriem transmetre amb el pessebre i vam concretar que parlariem de les persones sense llar, de la solidaritat i dels refugiats.

Al pessebre s'hi poden veure tres escenes: a l'anunciata es reinterpreta el passatge de l'evangeli de Lluc (Lc 2,8) en el que els qui primer reben la notícia del naixement de Jesús són uns pastors que dormien al ras. Tenint en compte que els pastors eren una de les classes socials més marginades en aquella societat, els pessebristes han fet que en aquest pessebre els destinataris de l'anunci siguin persones que no tenen llar.


Anunciata a unes persones sense llar que viuen en una nau


L'escena central situa el Naixement en un barri marginal de la ciutat, i mostra la soclidaritat dels veïns que acullen aquell esdeveniment. Aquí es reinterpreta el fragment de l'evangeli (Lc 2, 7) on s'explica que Maria i Josep no van tenir cap lloc on hostatjar-se. Aquesta escena també vol mostrar la solidaritat dels pastors que, com diu l'evangelista (Lc 2,16), hi anaren de pressa. la gent del barri porta diverses coses per ajudar als pares i al nadó.


Naixement en el suburbi d'una gran ciutat










Els Reis


Finalment la tercera escena es fa ressó de l'episodi on l'evangelista Mateu explica que Josep, Maria i Jesís van haver de refigiar-se a Egipte (Mt 2, 13) per evitar la persecució d'Herodes. Els pessebristes situen la fugida cap a Egipte enmig de tants refugiats i exiliats que hi ha en el món, recordant que moltes persones han de deixar els seus països per causes alienes a la seva voluntat, a causa de la fam, de les injustícies , de governants o de sistemes polítics que no respecten els drets més bàsics de les persones.



Fugida a Egipte en un pas fronterer amb diversos refugiats i exiliats




Ha estat un goig poder col.laborar amb l'Associació dissenyant aquest pessebre. Les escenografies han estat fetes pels pessebristes vilanovins, i les figures són obra de Sergi Salvó (Iakaré), conegut per les seves simpàtiques creacions de paper maixè.



Acte d'inauguració del pessebre de la Plaça de la Vila

Es pot veure a la Plaça de la Vila de Vilanova i la Geltrú fins al dia de Reis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada